Over Studesk

Waarom uw apparaten veilig zijn bij onze studenten

De studenten van Gilde zijn natuurlijk nog bezig aan hun opleiding. Ze weten al veel maar niet alles, daarom worden ze geholpen door hun docenten. Als er een moeilijke vraag binnenkomt, is dat natuurlijk mooi materiaal om samen met andere studenten en de docent er de tanden in te zetten. Mocht het dan nog niet lukken dan hebben we specialisten achter de hand die ingeschakeld kunnen worden om uw vraag te beantwoorden.

Waarom is veilige apparatuur belangrijk?

U weet al dat inbrekers vooral gebruik maken van de gelegenheid. Een deur die niet op slot is, een raam dat open staat, een auto of fiets die niet is afgesloten. Het zijn makkelijke prooien voor dieven. Dus zorgt u voor een goed slot op de deur, een alarm op uw auto of op uw huis en lichten aan in huis als u weg bent.

Met uw apparatuur is het eigenlijk net zo. Het verschil is dat digitaal inbreken vaak geautomatiseerd gaat. In plaats van één apparaat bekijken digitale inbrekers er duizenden met hun speciale software.

Als er ergens een deurtje open staat kijken ze even of er wat te halen valt of dat ze uw computer op slot kunnen zetten. Om u vervolgens pas na betaling de sleutel te geven. We noemen dat gijzelsoftware of ransomware. 

Maar net zo vaak proberen ze u via mail of whatsapp voor de gek te houden door net te doen alsof ze bijvoorbeeld van uw bank zijn. Of dat ze een kennis van u zijn. Dan krijgt u een mailtje waarin een ‘link’ zit of een bestand (een foto bijvoorbeeld) waar u op moet klikken.

Phishing

Een bekend voorbeeld is dat u een mail krijgt van uw bank om een nieuw pasje aan te vragen en dat u dan op een website terecht komt die er net zo uitziet als die van uw bank maar dat is het niet. U wordt dan gevraagd in te loggen met uw bankgegevens. Ten eerste geldt natuurlijk dat uw bank u nooit op die manier om uw gegevens zal vragen. Ten tweede kan een goede bescherming van uw computer ‘zien’ of  de website waar op u op terecht komt verdacht is of niet. Dat is het alarmsysteem van uw computer, dat gaat dan af.

Houd uw deuren gesloten

Misschien kende u voorbeelden hierboven al. Wat nieuwer is dat allerlei apparatuur in huis zoals: tv’s, bewakingscamera’s, wifi-apparatuur en tegenwoordig ook koelkasten en deurbellen, zichzelf kunnen aansluiten op het internet. Plug & Play heet dat dan. Alleen is lang niet alle apparatuur goed beveiligd, bijvoorbeeld met een wachtwoord dat u zelf moet instellen, tegen inbrekers. Dus als de digitale inbreker op zoek is naar open deuren of slechte sloten, dan vindt hij die soms daar terwijl je zelf geen idee hebt dat die deur open staat.

Wat als iemand mij thuis moet helpen?

Als blijkt dat uw vraag niet te beantwoorden is zonder dat er iemand langs komt dan kan er iemand van een computerbedrijf bij u thuis langs komen. We hebben daarvoor afspraken gemaakt met AK Multimedia uit Weert. De kosten daarvan moet u dan wel zelf betalen. Daarvoor kunt u echter vooraf goede afspraken met hen maken.