Veelgestelde vragen

Wachtwoorden

Waarom is het verstandig om een sterk wachtwoord te gebruiken?

Om het moeilijker te maken dat mensen met kwade bedoelingen in je account kunnen komen en je persoonlijke gegevens kunnen stelen. Zwakke wachtwoorden zijn voor een professionele hacker makkelijk en in korte tijd te kraken.

Wat is tweestapsverificatie?

Je logt in op een website of in een programma met een wachtwoord en tevens wordt er een code naar je mail of mobiele telefoon gestuurd, die je ook moet invullen op die website of het programma. Hackers hebben aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen, niet genoeg om toegang te krijgen tot je account. Meer Info

Wat is een sterk wachtwoord?
 • Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens.
 • Een goed wachtwoord is meestal minimaal 8 tekens lang en kan ook ingesteld worden met een wachtwoordzin.
 • Dit is een zin die U goed kunt onthouden. Door de lengte van een wachtwoordzin in combinatie met het gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens is het veel moeilijker om het wachtwoord te kraken.

Voorbeelden:
Sterk wachtwoord: Qref6*Ub45GANt3
Zwak wachtwoord: W@chtw00rd

Zijn er ook alternatieven voor wachtwoorden?

Ja, naast wachtwoorden kun je ook steeds vaker gebruik maken van:

 • Pincode
 • Gezichtsherkenning
 • Vingerafdruk

Draadloze netwerken (Wifi)

Waarom moet ik geen verbinding maken met een onbeveiligd netwerk?

Wat gratis wifi-hotspots zo populair maakt onder gebruikers, is ook ideaal voor hackers: namelijk dat er geen verificatie nodig is voor verbinding met netwerk. Dit biedt hackers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot onbeveiligde apparaten binnen dit netwerk. Via een onbeveiligde wifi verbinding kunnen hackers ook virussen verspreiden en mogelijk ook de bestanden op jouw computer benaderen!

Waarom zou ik een VPN gebruiken?

Een VPN schermt je verbinding af ook al zit je dan op een onbeveiligd netwerk is dit alsnog veiliger omdat het dan moeilijker is voor hackers om jou gegevens te achterhalen.

Veilig internetten

Hoe herken je een veilige website?

Vóór het adres van de website moet in slotje staan. Als je hier op klikt, zie je of de verbinding veilig is.

Controleer ook altijd of het juiste adres in de adresbalk staat. Voorbeeld: dus niet www.googIe.nl, maar www.google.nl. LET OP: het eerste adres is google met een hoofdletter i!

Meer informatie: https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/nep-webwinkels

Hoe download je veilig?

Op een telefoon of tablet moet je altijd apps downloaden via een app-store. Voor Android is dit "Google Play Store" en voor Apple is dit de "App Store". Afbeeldingen op Google zijn meestal veilig. Maar blijf altijd opletten waar je op klikt.

Wat is een Anti virus programma en waarom zou ik deze downloaden?

Een anti virus programma beveiligd je tegen virussen en andere schadelijke programma’s en kan deze ook verwijderen als ze op je computer staan.  Op Windows 10 staat automatisch een anti virus programma (Windows Defender).

Wat is ransomware?

Ransomware is een computeraanval waarbij bestanden ‘versleuteld’ worden en niet meer leesbaar zijn. Het doel is dat je de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de ransomware betaalt om informatie (digitale sleutel) te ontvangen waarmee de bestanden weer leesbaar te maken zijn. Echter, betalen biedt geen garantie voor het daadwerkelijk ontvangen van de digitale sleutel.

Slachtoffer worden van ransomware kan op twee manieren. De meest voorkomende is door het onbewust installeren van een malafide bestand. Dit bestand kan binnenkomen als je klikt op een onveilige link, een e-mailbijlage, advertentie of (illegale) download en is helaas lastig te herkennen. Daarnaast kan een hacker binnenkomen via een eventueel lek in de software op de computer. Dit komt vooral voor bij grotere bedrijven.

Bron: https://crisis.nl/wees-voorbereid/cyberaanval/vragen-over-cybersecurity/wat-is-ransomware/

Skimming en phishing

Wat zijn Whatsapp oplichters?

Whatsapp oplichters zijn mensen die via Whatsapp andere mensen oplichten en zo persoonlijke informatie of geld af weten te persen. Meestal doen ze zich voor als een familielid die een nieuw nummer heeft of en bedrijf dat om betaling vraagt voor een rekening. Bij de nieuwste variant doen oplichters niet alleen bekenden na, maar kapen ze ook WhatsApp-accounts.

Zo herken je WhatsApp-fraude:

Een 'bekende' stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft. Deze 'bekende' vraagt je om een rekening voor te schieten. Er is vaak (veel) haast bij. De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren. Of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon. In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald. Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Een voorbeeldgesprek van WhatsApp-fraude lees je op de Fraudehelpdesk. Een oplichter doet alsof hij de zoon is met een betalingsprobleem.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun bankgegevens. Dit gebeurd vaak via een email. Het kan ook zijn dat er in de email  gegevens worden gevraagd zoals wachtwoorden of pincodes. Beantwoord deze nooit!

Wat is Scareware?

Scareware is letterlijk software om mensen bang te maken. Scareware is voorbeeld van criminaliteit op de computer. Wat ze willen is door mensen bang te maken hun laten verleiden door op een link te klinken en wordt een virus geïnstalleerd of een melding dat de computer is gedesinfecteerd met een link om het te repareren en om geld te betalen. Een voorbeeld is dat je melding krijgt dat je  virussen hebt, echter is het programma in deze de boosdoener die doet alsof je virussen hebt. Wat zij uiteindelijk downloaden, is valse anti-virussoftware die eigenlijk malware is en bedoeld is om de persoonlijke gegevens van het slachtoffer te stelen.

Hoe herken ik een nep Facebookprofiel?

Een nep facebook profiel kan gevolgen hebben ze willen bijvoorbeeld geld of ze willen je chanteren maar hoe kan ik dit voor blijven. Je kunt ze mogelijk herken met de volgende tips:

 1. Als je denkt dat je te maken hebt met een oplichter probeer een videogesprek op te starten, zodat je de persoon kan zien. Wil hij dit niet, dan weet je genoeg.
 2. Krijg je een vriendschapsverzoek van bijvoorbeeld een supermodel? Het hoeft geen oplichter te zijn maar de kans is reëel dat dit wel het geval is.

Meer tips kunt u vinden op: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/artikel-10-tips-om-een-nepprofiel-op-facebook-te-herkennen

Hoe herken ik een phishing e-mail?

Het is vaak erg moeilijk om valse e-mails te herkennen, vooral als het gaat om gerichte aanvallen. Hieronder vind je een aantal adviezen om mogelijke valse e-mails te herkennen:

 • Bij het controleren van het email adres let goed op de verschillen tussen een kleine L of een grote I of letters die vervangen zijn door cijfer zoals o vervangen met 0 of s vervangen met 5.
 • In veel nepmails staat het verzoek om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Je moet dan op een link klikken om dit te doen. Doe dit nooit zomaar. Je bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen nooit op deze manier naar persoonsgegevens.
 • Veel valse mailtjes proberen je onder druk te zetten door gebruik te maken van laatste waarschuwingen of spoedmeldingen.